Πρόγραμμα 4ης εβδομάδας

Σάββατο 20/3/21 και Κυριακή 21/3/21

Παράσταση παραμυθιού για παιδιά
«Στους δρόμους των μύθων και των παραμυθιών»

  • Ημερομηνία:

    Σάββατο 20/3/21

  • Ώρα έναρξης:
    19:00
  • Κόστος Συμμετοχής:

    Δωρεάν

“Στους δρόμους των μύθων και των παραμυθιών»

Ενα μαγικό ταξίδι στο χρόνο με συντροφιά αρχαίους ελληνικούς μύθους , δράκους και μαγεμένες πεντάμορφες.

Αφηγείται με τη ζεστή φωνή της η αφηγήτρια  Νίκη Κάπαρη και η μουσική του Γιάννη Ψειμάδα με αρχαία λύρα,πνευστά κρουστά και έγχορδα μπουσικά όργανα ,οδηγεί τη φαντασία μας στα παραμυθένια μονοπάτια.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΟΜΑΔΑΣ

Η Νίκη Κάπαρη και ο Γιάννης Ψειμάδας είναι μαζί σύντροφοι στα παραμυθοταξίδια τους και το 2000 ιδρύουν την ομάδα Παραμυθοσέντουκο. H κοινή τους αγάπη για το παραμύθι ήταν αυτή που τους έφερε κοντά.

Η Νίκη Κάπαρη, αφηγήτρια, δασκάλα, λαογράφος, υπηρετεί την πανάρχαια τέχνη του λόγου με σεβασμό, αλήθεια και αγάπη θέλοντας να διαφυλάξει και να μεταδώσει σε μικρούς και μεγάλους τόσο την τέχνη της αφήγησης όσο και την πολύτιμη παραμυθιακή μας κληρονομιά.

Ο Γιάννης Ψειμάδας, μουσικός και συνθέτης, αγκαλιάζει την αφήγηση με τις μουσικές και τα ηχητικά τοπία που δημιουργεί με παραδοσιακά αλλά και ασυνήθιστα όργανα από όλον τον κόσμο. Η κάθε νότα του είναι σοφά τοποθετημένη και υπάρχει μια βαθιά αρμονία ανάμεσα στο λόγο και τη μουσική που οδηγεί τον ακροατή σε μακρινά ταξίδια της ψυχής και του μυαλού.

Συναντούν το κοινό τους, παιδιά και ενήλικες, σε μουσεία, βιβλιοθήκες, αρχαιολογικούς χώρους, σχολεία, χώρους τέχνης, μπουάτ…αλλά και όπου υπάρχουν άνθρωποι που αναζητούν την αλήθεια στα παραμύθια!

Η παράσταση θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά και θα προβληθεί  στο κανάλι Youtube του Φεστιβάλ Μουσικότροπο την ημέρα και ώρα που έχει προγραμματιστεί. Θ' αναρτηθεί link προκειμένου να συνδεθούν απευθείας οι ενδιαφερόμενοι

Βιογραφικά καλλιτεχνών

Νίκη Κάπαρη

Η Νίκη Κάπαρη γεννήθηκε στην Αθήνα.

Σπούδασε στην Παιδαγωγική Ακαδημία Λαμίας. Έχει κάνει μετεκπαίδευση στο Μαράσλειο Διδασκαλείο του Π. Τ. του Πανεπιστημίου Αθηνών στο τμήμα της Ειδικής Αγωγής. Παράλληλα έκανε σπουδές στο κλασσικό τραγούδι και παρακολούθησε σεμινάρια θεατρικού παιχνιδιού.

Από το 1988 εργάζεται ως δασκάλα σε δημοτικά σχολεία της Γενικής αλλά και της Ειδικής Αγωγής.

Από το 2000 συλλέγει,μελετάει και αφηγείται παραμύθια σε βιβλιοθήκες, μουσεία και χώρους τέχνης. Συμμετέχει σε διεθνή φεστιβάλ αφήγησης παραμυθιού.

Το 2000 δημιούργησε μαζί με το μουσικό Γιάννη Ψειμάδα την ομάδα αφήγησης παραδοσιακών παραμυθιών και μύθων «Παραμυθοσέντουκο».Από το 2002 ως το 2012 έδιναν σε τακτική βάση παραστάσεις στην Παιδική Βιβλιοθήκη του Εθνικού Κήπου.

Συνεργάστηκε πάνω από 10 χρόνια με το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο σχεδιάζοντας και πραγματοποιώντας το πρόγραμμα «Το παραμύθι της Κυριακής». Στο Μουσείο Κοσμήματος Ηλία Λαλαούνη σχεδίασε και παρουσίασε το πρόγραμμα «Τα παραμύθια του κόσμου» βασισμένο στα εκθέματα της μόνιμης συλλογής και των περιοδικών εκθέσεων του Μουσείου. Για το 2009, με αφορμή το Παγκόσμιο Έτος Αστρονομίας, αφηγήθηκε ιστορίες στη βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Ευγενίδου όπου έχει τακτική συνεργασία ως σήμερα.

Συνεργάζεται με το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο στα εκπαιδευτικά του προγράμματα

Έχει κάνει την απόδοση σε τρία λαϊκά παραμύθια τα οποία έχουν εκδοθεί από τις Εκδόσεις Στεφανίδη το 2008 («Το μαντίλι της νεράιδας» με CD, «Οι δώδεκα μήνες», «Η πεντάμορφη και ο κύκνος»).

Το 2013 πήρε μέρος ως εισηγήτρια στο διεθνές συνέδριο «οι αδελφοί Γκριμμ και το λαϊκό παραμύθι» που οργάνωσαν το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθήνας και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

Ολοκλήρωσε μεταπτυχιακές σπουδές στη Λαογραφία στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο της Αθήνας Ε.Κ.Π.Α.

Αφηγείται συνεχώς παραμύθια και μύθους σε περιοδείες,σε  όλη την Ελλάδα, σε μουσεία,σε σχολεία,βιβλιοθήκες,χώρους τέχνης και φεστιβάλ.

Συλλέγει πρωτογενές λαογραφικό υλικό στους τόπους που πηγαίνει προβάλλοντας την πολιτιστική κληρονομιά και τις παραδόσεις του κάθε τόπου.

Γιάννης Ψειμάδας

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Παναιτώλιο Αιτωλοακαρνανίας.

Σπούδασε ανώτερα θεωρητικά μουσικής, αρμονία, αντίστιξη, ενορχήστρωση, και μουσική για θέατρο και κινηματογράφο.

Πολυοργανίστας μουσικός, τραγουδιστής και μουσικός αφηγητής, παίζει αρχαία λύρα, κιθάρα, σαξόφωνο, πλήκτρα, κρουστά, πνευστά.

Συνθέτης των τελετών Αφής και Παράδοσης της Ολυμπιακής Φλόγας με χορογράφο την Άρτεμις Ιγνατίου

Για τους Ολυμπιακούς αγώνες:

 

Χειμαρινοί Sochi 2014, Θερινοί Rio 2016, Χειμερινοί Pyeongchang Κορέα 2018 ,Θερινοί Tokyo Japan 2020

και Ολυμπιακοί Αγώνες Νέων Nanjing 2014, Lillehammer 2016, Buenos Aires 2018

Συνθέτης μουσικής θεάτρου

Έχει συνθέσει μουσική για θεατρικές παραστάσεις αρχαίας τραγωδίας, κωμωδίες Αριστοφάνη, έργα κλασσικού και σύγχρονου ρεπερτορίου καθώς και παιδικές θεατρικές παραστάσεις.

Έχει βραβευτεί για τις μουσικές του συνθέσεις σε πολλά φεστιβάλ θεάτρου.

Πολυετής συνεργασία με το Δημοτικό Θέατρο Μαραθώνα (ΔηΘεΜα), με το Κορινθιακό Θέατρο Βασίλης Ρώτας (Κ.Θ.Β.Ρ.), με τη θεατρική εταιρία «Σκαραβαίοι», με τον καλλιτεχνικό οργανισμό «Κοχύλι» και με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Αγρινίου.

 

Το 2000 ίδρυσε την ομάδα αφήγησης «Παραμυθοσέντουκο» μαζί με την αφηγήτρια Νίκη Κάπαρη την οποία συνοδεύει στις αφηγήσεις με μουσική, τραγούδι και ηχητικά τοπία, με εμφανίσεις σε αρχαιολογικά μουσεία, σχολεία, φεστιβάλ αφήγησης, βιβλιοθήκες, χώρους τέχνης, πανεπιστήμια, μπουάτ, φεστιβάλ θεάτρου δρόμου.

Έχει συνθέσει τη μουσική για την παραγωγή «Αμαζόνες» με το ART Dance Theater για το Μουσείο Μπουμπουλίνας. Οι «Αμαζόνες» εκπροσώπησαν την Ελλάδα το 2014 στο Festival International de Sousse 2014 στην Τυνησία και το 2017 στην πόλη Guangzhou στη Νότια Κίνα στα πλαίσια του Έτους Πολιτιστικής Συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Κίνας.

Θεατρική παράσταση
Μια μέρα με τον Λούντβιχ

  • Ημερομηνία:

    Κυριακή 21/3/21

  • Ώρες:

    19:00

  • Κόστος συμμετοχής:

    Δωρεάν

Κείμενο: Νίκος Μπακουνάκης  « Μια μέρα με τον Λούντβιχ» 

(εκδόσεις ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗ)

Μία παιδική παράσταση (και όχι μόνο) αφιερωμένη στο  L. v Beethoven. Μία αφηγηματική ιστορία που επενδύεται μουσικά από ερμηνείες των μαθητών του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας και μας οδηγεί στον σιωπηλό, αλλά θαυματουργό κόσμο του μεγάλου συνθέτη. 

Σκηνοθετική Επιμέλεια: Χρήστος Χαλβαντζάρας

Παίζουν οι: Χρήστος Χαλβαντζάρας, Σωτήρης Ζαχαρόπουλος, Γιάννης Χαρισμαϊδης

Τα έργα L. V. Beethoven της παράστασης ερμηνεύουν μαθητές των τάξεων του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας.
 Τάξη φλάουτου Γιώργου Τσιαρδάκα:
ΚΑΡΑΤΟΛΙΟΥ ΘΕΟΦΑΝΙΑ ΚΑΡΑΜΑΝΩΛΗ ΑΝΝΑ ΑΜΕΛΙΜΠΙΑ ΝΕΣΤΟΡΑΣ ( συνοδεύει στο πιάνο η καθηγήτρια του ΔΩΛ Ιωάννα Σιοπούδη)
Τάξη πιάνου Μαρίας Λενούτσου: ΧΡΗΣΤΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ
Τάξη πιάνου Στέλλας Ζιώγα Δέδε: ΠΙΣΠΙΡΙΚΟΥ ΜΑΡΙΑ
Τάξη πιάνου Βασιλικούλας Λίτου:
ΦΩΤΗ ΧΡΥΣΑ
Τάξη πιάνου Χρήστου Λενούτσου: ΕΚΤΟΡΑΣ ΚΑΡΑΤΖΙΟΣ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΡΙΩΤΗΣ

Τα σκηνικά και τα κουστούμια της παράστασης είναι μια ευγενική χορηγία του Θεσσαλικού Θεάτρου. Ευχαριστούμε θερμά την καλλιτεχνική διευθύντρια του Κα Κυριακή Σπανού, την υπεύθυνη βεστιαρίου Κα Νικολέτα Καΐση καθώς και τον υπεύθυνο παραγωγών Κο Νίκο Γεωργάκη για την πολύτιμη βοήθεια τους.

Η παράσταση θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά και θα προβληθεί  στο κανάλι Youtube του Φεστιβάλ Μουσικότροπο την ημέρα και ώρα που έχει προγραμματιστεί. Θ' αναρτηθεί link προκειμένου να συνδεθούν απευθείας οι ενδιαφερόμενοι

Βιογραφικά καλλιτεχνών

ΧΡΗΣΤΟΣ ΧΑΛΒΑΝΤΖΑΡΑΣ

Ασχολείται με το θέατρο απ το 1986.Έχει παίξει ως ηθοποιός σε πάνω από 40 θεατρικές παραστάσεις και σχεδόν όλα τα είδη θεάτρου. Έχει σκηνοθετήσει 4 θεατρικά έργα. συμμετείχε επίσης σε: θεατρικά αναλογία, ποιητικές βραδιές ,μουσικοποιητικες κ μουσικοθεατρικές παραστάσεις, παρουσιάσεις βιβλίων, ραδιοφωνικές εκπομπές και διαφημίσεις, σπηκαζ, εκφωνήσεις, τηλεοπτικές διαφημίσεις. Πρόσφατες καλλιτεχνικές δραστηριότητες: Θεατρική παράσταση "Ιστορίες ανδρών " διασκευή, σκηνοθετική επιμέλεια, ερμηνεία. Μουσικοποιητική παράσταση "Όταν σου λέω φεγγάρι να βγαινεις" σκηνοθεσία, απαγγελία. Τηλεοπτική σειρά "έξι νύχτες στην Ακρόπολη " Γ. Σεφέρη σε σκηνοθεσία Γιάννη Διαμαντόπουλου, ως ηθοποιός.

Σταθμό στην καλλιτεχνική πορεία του  αποτέλεσε η σχέση-συνεργασία του με το Θεσσαλικό Θέατρο και οι σημαντικές  "συναντήσεις " του  με τους σκηνοθέτες Κ. Τσιάνο και Γ.Διαμαντόπουλο.

ΣΩΤΗΡΗΣ ΖΑΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ

Ξεκίνησε με την τέχνη του θεάτρου το 1993 στη Θεσσαλονίκη. Τα δύο πρώτα χρόνια ήταν στο θεατρικό εργαστήριο της ΧΑΝΘ. Έκτοτε από το 1995 και για τρία χρόνια σπούδασε στο Κέντρο θεατρικής Έρευνας Θεσσαλονίκης. Το 2000 δημιούργησε, μαζί με μια ομάδα καλλιτεχνών τη θεατρική ομάδα Άρκτος. Για δέκα περίπου χρόνια η ομάδα πειραματίστηκε σε διάφορες μορφές θεάτρου, ανεβάζοντας δεκάδες θεατρικές παραστάσεις . Από το 2010 ζει  μόνιμα στα Τρίκαλα και ασχολείται με το θέατρο ως ανεξάρτητος ηθοποιός και ως εικαστικός καλλιτέχνης.

Διοργανωτής: Δημοτικό Ωδείο Λάρισας
Σύλληψη, Καλλιτεχνική διεύθυνση, Οργάνωση παραγωγής: Χρήστος Λενούτσος
Καλλιτεχνικός Σχεδιασμός: Ολυμπία Τσαγιάννη


Βιντεοσκόπηση: Άκης Μπακόπουλος
Φωτογραφική επιμέλεια: Κώστας Μάντζιαρης


Τεχνική υποστήριξη: Γιώργος Πλασταράς, Θάνος Κυρίδης
Γραφιστική: Γιάννης Μαρκάτος

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

Διαχείριση περιεχομένου ιστοσελίδας: deZitech dynamics
Copyright © Φεστιβάλ Μουσικότροπο - Δημοτικό Ωδείο Λάρισας