Πρόγραμμα 1ης εβδομάδας

Σάββατο 13/2/21
Κυριακή 14/2/21

Εργαστήριο
Ρομαντισμός και μουσική: Φιλοσοφία, αισθητική, κοινωνία, μουσική

 • Ημερομηνία:

  Σάββατο 13/2/21
  Κυριακή 14/2/21

 • Ώρες:

  ΣΑΒ 13/2/21 - 17:00-20:00
  ΚΥΡ 14/2/21 - 10:00-13:00

 • Κόστος Συμμετοχής:

  Δωρεάν

Τον 19ο αιώνα η μουσική (και η τέχνη γενικότερα) άλλαξε χωρίς επιστροφή. Οι παραδοσιακές μορφές τέθηκαν σε αμφισβήτηση και ανανέωση, θέτοντας στο επίκεντρο την προσωπική έκφραση του δημιουργού, νέες μουσικές μορφές αναδύθηκαν στο πλαίσιο νέων τρόπων κοινωνικής ύπαρξης της τέχνης, ενώ η μουσική έγινε, ως ψυχαγωγία αλλά και ως πράξη, προσιτή σε ένα μεγαλύτερο κοινό.

Όλα αυτά έλαβαν χώρα σε ένα πλαίσιο σημαντικών αλλαγών για το τί θεωρείται όμορφο. Στην αλλαγή αυτή εξαιρετικά σημαντική ήταν η διάδραση με την σύγχρονη ανάπτυξη της φιλοσοφίας, της αισθητικής και τις αλλαγές στην κοινωνική θέση και λειτουργία του συνθέτη και της μουσικής.

Το παρόν  εργαστήριο επικεντρώνεται, κάνοντας απλές αναλυτικές παρατηρήσεις, σε χαρακτηριστικά είδη και μορφές της μουσικής έκφρασης του ρομαντικού πνεύματος, και τα μελετά σε σχέση με βασικές πλευρές των φιλοσοφικών και αισθητικών ιδεών της εποχής. Στόχος είναι η εμβάθυνση στο αισθητικό και ιστορικό νόημα της ρομαντικής μουσικής, αλλά και στους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να την προσεγγίσουμε ως ερμηνευτές, θεωρητικοί ή ακροατές.

Το εργαστήριο απευθύνεται σε καθηγητές μουσικής, ερμηνευτές, μαθητές ωδείου, θεωρητικούς μουσικής αλλά και σε όποια/όποιον ενδιαφέρεται για την ανάπτυξη μίας ενεργητικής σχέσης στην ακρόαση, κατανόηση ή εκτέλεση της μουσικής του ρομαντισμού.

Οδοιπόρος επάνω από τη θάλασσα της ομίχλης, του Caspar David Friedrich, του 1818

*ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΕΧΟΥΝ ΕΞΑΝΤΛΗΘΕΙ.

Βιογραφικά καλλιτεχνών

Κώστας Χάρδας

Ο Κώστας Χάρδας είναι μόνιμος επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του ΑΠΘ. Διδάσκει επίσης σε πρόγραμμα δια βίου μάθησης του Πανεπιστημίου Αιγαίου και σε μεταπτυχιακό πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου. Σπούδασε πιάνο και μουσικολογία στην Ελλάδα και στην Αγγλία. Ερευνητικά και εκπαιδευτικά ενδιαφέροντα: ανάλυση και θεωρία της μουσικής, ελληνική μουσική, μουσική του 19ου αιώνα έως σήμερα, ερευνητική προσέγγιση στη μουσική εκτέλεση. Κείμενά του έχουν δημοσιευθεί στην Ελλάδα (Μουσείο Μπενάκη, Studio University Press, κ.ά.) και στο εξωτερικό (Oxford University Press, Cambridge Scholar Press, Routledge, Bloomsbury Academic, κ.ά.). Στις δραστηριότητές του περιλαμβάνονται διαλέξεις για τα Τμήματα Ελληνικών Σπουδών των πανεπιστημίων Columbia (το 2014) και Harvard (το 2019). Είναι ο ιδρυτής της ερευνητικής ομάδας για τη μουσική εκτέλεση της Ελληνικής Μουσικολογικής Εταιρείας.

 

Ως πιανίστας εμφανίζεται στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Είναι ιδρυτικό μέλος του συνόλου Piandaemonium (12 πιανίστες – 6 πιάνα), καθώς και πολλών συνόλων μουσικής δωματίου. Ηχογραφήσεις: "In the Depth of the Looking Glass" (Naxos, 2013), "The American Album", με την Patricia Surman (φλάουτο) (Centaur Records, 2016), "Γιώργος Σισιλιάνος: Επετειακή Ηχογράφηση", με την ‘Ήβη Παπαθανασίου (τσέλο) (Ίριδα Classical, 2016). Το CD για την εταιρεία Naxos βραβεύτηκε το 2014 από την Ένωση Ελλήνων Κριτικών Μουσικής και Θεάτρου. Στις πρόσφατες δραστηριότητές του περιλαμβάνεται η παρουσίαση και ηχογράφηση στο Λονδίνο έργων για βιολί και πιάνο Ελλήνων συνθετών με την Βικτωρία Ζόρα.

Διοργανωτής: Δημοτικό Ωδείο Λάρισας
Σύλληψη, Καλλιτεχνική διεύθυνση, Οργάνωση παραγωγής: Χρήστος Λενούτσος
Καλλιτεχνικός Σχεδιασμός: Ολυμπία Τσαγιάννη


Βιντεοσκόπηση: Άκης Μπακόπουλος
Φωτογραφική επιμέλεια: Κώστας Μάντζιαρης


Τεχνική υποστήριξη: Γιώργος Πλασταράς, Θάνος Κυρίδης
Γραφιστική: Γιάννης Μαρκάτος

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

Διαχείριση περιεχομένου ιστοσελίδας: deZitech dynamics
Copyright © Φεστιβάλ Μουσικότροπο - Δημοτικό Ωδείο Λάρισας