Φεστιβάλ Μουσικότροπο

ταξίδι στην τέχνη

Η αναζήτηση μιας διαφορετικής μουσικής πρότασης, η ακρόαση αριστουργημάτων από σπουδαίους μουσικούς, η μουσική σαν παιχνίδι, σαν θεραπεία, σαν έκφραση και όλοι οι τρόποι που μας φέρνουν κοντά στη μουσική, δημιούργησε την ιδέα του φεστιβάλ «Μουσικότροπο».

Το φεστιβάλ Μουσικότροπο δίνει το παρόν για τρίτη συνεχή χρονιά με υψηλούς στόχους, καθιερώνοντας ένα σημαντικό θεσμό στην πολιτιστική και κοινωνική ζωή της Λάρισας με πανελλήνια ακτινοβολία.

Η πολυδιάστατη παρουσία του έχει χαρακτήρα πρωτίστως καλλιτεχνικό αλλά και κοινωνικό – εκπαιδευτικό. Ο κύκλος των δράσεων του είναι ποικιλόμορφος και διαμορφωμένος έτσι ώστε να καλύπτει διαφορετικά μουσικά ενδιαφέροντα και ανάγκες.

Με υψηλής ποιότητας παροχές σε όλες του τις δράσεις, οι οποίες είναι άρτια οργανωμένες, προσεγγίζει το επίπεδο μεγάλων καλλιτεχνικών οργανώσεων προσελκύοντας το ενδιαφέρον του μουσικόφιλου κοινού. Συγκεντρώνει επαγγελματίες και ενδιαφερόμενους με επιμορφωτικές δράσεις και μετατρέπεται σε πόλο έλξη για παιδιά, φέρνοντας τα κοντά στη μουσική.

Το φεστιβάλ Μουσικότροπο αποτελείται από τέσσερις συναυλίες που είναι και το κέντρο αυτής της γιορτής.

Οι συναυλίες πλαισιώνονται από παράλληλες δράσεις οι οποίες αποτελούνται από επιμορφωτικά σεμινάρια-εργαστήρια για μουσικούς, εκπαιδευτικούς, παιδαγωγούς, εμψυχωτές όλων των βαθμίδων σε επαγγελματική ή μη βάση, από προγράμματα για παιδιά, καθώς και έκθεση Εικαστικών Τεχνών.

Οι συναυλίες παρουσιάζονται τα βράδια του Σαββάτου ή Κυριακής, ενώ τα επιμορφωτικά προγράμματα τα πρωινά του Σαββάτου και Κυριακής. Σε τέσσερις συνεχόμενες εβδομάδες.

1η εβδομάδα

Σάββατο 13/2/21
και Κυριακή 14/2/21

Αναλυτικά

2η εβδομάδα

Σάββατο 20/2/21
και Κυριακή 21/2/21

Αναλυτικά

3η εβδομάδα

Σάββατο 27/2/21
και Κυριακή 28/2/21

Αναλυτικά

4η εβδομάδα

Σάββατο 6/3/21
και Κυριακή 7/3/21

Αναλυτικά

Συναυλίες

Στις συναυλίες, που είναι και το επίκεντρο του φεστιβάλ, συμμετέχουν διακεκριμένοι μουσικοί αναγνωρισμένοι τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό και παρουσιάζουν συναυλίες υψηλού επιπέδου.

Κάθε μία από τις συναυλίες έχει ξεχωριστή δομή και χαρακτήρα όσον αφορά τον αριθμό των μελών των καλλιτεχνών, τη σύσταση των οργάνων, καθώς και τη στιλιστική μουσική προσέγγιση.

Επιμορφωτικά προγράμματα

Μια συνολική παρέμβαση που αφορά το καλλιτεχνικό, εκπαιδευτικό και παιδαγωγικό έργο καλλιτεχνών, εκπαιδευτικών και παιδαγωγών όλων των βαθμίδων.

Εκπαιδευτικοί της μουσικής, της γυμναστικής αλλά και της ειδικής αγωγής θα εμπλουτίσουν τις εμπειρίες τους με φρέσκες ιδέες, και έμπνευση. Ειδικοί επιστήμονες παρουσιάζουν προγράμματα διαφορετικών θεμάτων που προσαρμόζονται στις διδακτικές ανάγκες του κάθε διδάσκοντα.

Για καλλιτέχνες όλων των οργάνων και τραγουδιού, όλων των επιπέδων, παρουσιάζονται εργαστήρια με ειδικά θέματα, στοχεύοντας στην σωματική και ψυχολογική απελευθέρωση για την βέλτιστη εκτέλεση-ερμηνεία.

Προγράμματα για παιδιά

Ο κόσμος της μουσικής έρχεται κοντά στα παιδιά ευχάριστα και διασκεδαστικά. Ειδικοί παιδαγωγοί καθώς και μουσικά σύνολα με προγράμματα ειδικά διαμορφωμένα, αλλά και διαθεματικές προσεγγίσεις της μουσικής με άλλες τέχνες, όπως ο χορός, τα εικαστικά, η αφήγηση, και το θέατρο, παρουσιάζονται είτε προσκαλώντας σχολεία πρωτοβάθμιας-δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε ημέρες και ώρες σχολικού ωραρίου, είτε με ελεύθερη πρόσκληση σε όλα τα παιδιά της πόλης σε ημέρες και ώρες που ανακοινώνονται.

Σύλληψη, Καλλιτεχνική Διεύθυνση, Οργάνωση
Χρήστος Λενούτσος

Φωτογραφία: Κώστας Μάντζιαρης

Ο Χρήστος Λενούτσος είναι πιανίστας και ξεκίνησε τα πρώτα μαθήματα πιάνου στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας, στην τάξη της Αριάδνης Καλλιάζη, αποκτώντας δίπλωμα πιάνου με διάκριση. Επίσης σπούδασε Ανώτερα Θεωρητικά με τον Γιάννη Τσανακά.

Συνέχισε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο Μουσικής & Εικαστικών Τεχνών του Graz Αυστρίας στο σολιστικό τμήμα πιάνου στην τάξη των Doris Wolf-Blumauer & Elza Kolodin. Αποφοίτησε με τον τίτλο ΄΄Magister der Kuenste ( Master of Art)”.

Κατά τη διάρκεια των σπουδών του, του απονεμήθηκε το τιμητικό βραβείο «Ελένη Μυκονίου»  από την Ακαδημία Αθηνών για την καλλιτεχνική του πορεία. 

Έχει λάβει υποτροφίες του ιδρύματος Τζίνα Μπαχάουερ, του Υπουργείου Επιστημών & Ερευνών Αυστρίας καθώς και του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης.

Οι μέχρι τώρα καλλιτεχνικές του δραστηριότητες περιλαμβάνουν πολλά ατομικά ρεσιτάλ και συναυλίες μουσικής δωματίου, καθώς και εμφανίσεις ως σολίστ με διάφορες ορχήστρες. Είναι μέλος του μουσικού συνόλου PIANDAEMONIUM (6 πιάνα-12 πιανίστες) και έχει εμφανιστεί σε σημαντικές αίθουσες, όπως Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, Εθνική Λυρική Σκηνή  Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος κλπ.

Παρακολούθησε σεμινάρια σαν ενεργό μέλος με  σημαντικούς πιανίστες, όπως Lazar Bermann, Κατερίνα Πολυζωίδου - Σουρβάλη, Lev Vlassenko, Rudolf Kehrer, Bernard Ringeisen, Patrick Cohen, Malkom Bilson.

Έχει διδάξει πιάνο στο Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας για περισσότερα από δέκα χρόνια ως ειδικός επιστήμονας, ενώ είναι καθηγητής πιάνου στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας. Πλήθος μαθητών του έχουν αποφοιτήσει από την τάξη του, από το Πανεπιστήμιο με ειδίκευση πιάνου καθώς και από το ωδείο, ακολουθώντας μουσική σταδιοδρομία.

Eίναι ο ιδρυτής του φεστιβάλ Μουσικότροπο που διοργανώνει το Δημοτικό Ωδείο Λάρισας καθώς και του φεστιβάλ σύγχρονης σύνθεσης outHEAR New Music Week που διοργανώνει η Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Επιστημών του Δήμου Λαρισαίων σε συνεργασία με το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του ΑΠΘ και του Πανεπιστημίου Μουσικής και Εικαστικών Τεχνών του Γκρατς Αυστρίας.

Είναι υποψήφιος Διδάκτωρ του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Καλλιτεχνικός Σχεδιασμός
Ολυμπία Τσαγιάννη

Γεννήθηκε στη Λάρισα και είναι πτυχιούχος Ανώτερων Θεωρητικών του Ελληνικού Ωδείου Αθηνών στην τάξη του  Νίκου Καριώτη. Ταυτόχρονα παρακολούθησε το τμήμα  «Μουσική Θεάτρου & Κινηματογράφου» του Ωδείου Φίλιππος Νάκας στις τάξεις των Γιώργου Μπουντουβή  και Δημήτρη Παπαδημητρίου.

Έχει λάβει μέρος ως ενεργό μέλος σε  πολλαπλά σεμινάρια (Διεύθυνσης  Χορωδίας, Ανάλυση μουσικών έργων European Music Portfolio “Maths”Athens 2015 κ.α.) με διακεκριμένους διδάξαντες όπως  τον Αντώνη Κοντογεωργίου, Νίκο Καριώτη,  Αντώνη Αντωνόπουλο,  Μιχάλη Καρακόντη , Παναγιώτη Στέφο κ.α.

   Εργάστηκε ,ως καθηγήτρια Μουσικής Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, για πολλά χρόνια  σε μεγάλα ιδιωτικά σχολεία της Λάρισας (Σχολή Καραβάνα, Εκπαιδευτήρια Μ.Ν.Ράπτου , Εκπαιδευτήρια Ν.Μπακογιάννη.

      Επιμελήθηκε και έγραψε τη μουσική παρουσιάσεων βιβλίων μεγάλων εκδοτικών οίκων που διοργανώθηκαν από τα Εκπαιδευτήρια Ν.Μπακογιάννη ( «Για τ’ όνειρο πώς να μιλήσω»και «Το τέλος του γαλάζιου ρόδου» της Ελένης Πριοβόλου εκδ.Καστανιώτης, «Σκοτεινή Ρίζα» της καθηγήτριας  Νέας Ελληνικής Λογοτεχνίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ.Λαδογιάννη Γεωργίας από τις Εκδόσεις Παπαζήση αλλά και πολλών παιδικών βιβλίων σημαντικών συγγραφέων όπως  Βαγγέλης Ηλιόπουλος, Μαρία Παπαγιάννη, Σοφία Μαντουβάλου, Μαριανίνα Κριεζή, Σοφία Ζαραμπούκα κ.α.)

    Έγραψε  και επιμελήθηκε μουσική για θεατρικές παραστάσεις .( «Εξ επαφής» του Patrick Marber  σε σκηνοθεσία Γιάννη Διαμαντόπουλου ΜΙΚΡΟ ΘΕΑΤΡΟ, «Τις νύχτες που κατεβαίνω στα όνειρα..» της Ελένης Μαρινάκη σε σκηνοθεσία Μιχάλη Βιρβιδάκη  ΘΕΑΤΡΟ ΚΥΔΩΝΙΑ στα Χανιά, « Η γελάδα» του Ναζίμ Χικμέτ  σε σκηνοθεσία του Δημήτρη Δημητρούλια από το ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΛΑΡΙΣΑΣ κ.α.)

     Τα τελευταία χρόνια γράφει ( κείμενα και μουσική) και ανεβάζει μουσικοθεατρικές παραστάσεις  για τα παιδιά της μουσικής προπαιδείας του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας, στην οποία διδάσκει , κάνοντας πρωτότυπες συνεργασίες .

Μέσα στο καλλιτεχνικό- εκπαιδευτικό έργο της συμπεριλαμβάνονται    οπτικοακουστικά εκπαιδευτικά προγράμματα για τη γνωριμία των παιδιών  με τα μουσικά όργανα προσχολικής  και σχολικής ηλικίας.  Το 2018 ήταν υπεύθυνη για τον σχεδιασμό και την οργάνωση των εκπαιδευτικών προγραμμάτων για παιδιά του Φεστιβάλ Μουσικότροπο.

Διδάσκει στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας ως θεωρητικός αλλά και ως μουσικοπαιδαγωγός.

( Υπεύθυνη Μουσικής Προπαιδείας Δ.Ω.Λ. )

Διοργανωτής: Δημοτικό Ωδείο Λάρισας
Σύλληψη, Καλλιτεχνική διεύθυνση, Οργάνωση παραγωγής: Χρήστος Λενούτσος
Καλλιτεχνικός Σχεδιασμός: Ολυμπία Τσαγιάννη


Βιντεοσκόπηση: Άκης Μπακόπουλος
Φωτογραφική επιμέλεια: Κώστας Μάντζιαρης


Τεχνική υποστήριξη: Γιώργος Πλασταράς, Θάνος Κυρίδης
Γραφιστική: Γιάννης Μαρκάτος

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος web site με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό, ηχογράφησης ή άλλο, χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.

Διαχείριση περιεχομένου ιστοσελίδας: deZitech dynamics
Copyright © Φεστιβάλ Μουσικότροπο - Δημοτικό Ωδείο Λάρισας